Nemocnica Malacky má jeden z najmodernejších röntgenov novej generácie na Slovensku

Nemocnica Malacky spustila do prevádzky nový digitálny RTG prístroj, ktorý v súčasnosti pacientom ponúka najmodernejšiu technológiu v röntgenovej diagnostike na Slovensku. Pacientom z malackého regiónu aj z celého Záhoria tak nemocnica zvýšila komfort, ale najmä kvalitu a bezpečnosť röntgenovej diagnostiky.

 

Novým prístrojom Nemocnica Malacky prináša širšie spektrum vyšetrení a maximálnu možnú kvalitu. Rovnako, rádiologickým technikom nové zariadenie, umožňuje viac sa venovať pacientom ako obsluhe techniky. Nový RTG prístroj v Nemocnici Malacky predstavuje ďalší rozmer v poskytovaní zdravotnej starostlivosti v Nemocnici Malacky. „Naším cieľom je neustále skvalitňovať naše služby a k tomu, samozrejme, patrí aj modernizácia prístrojového vybavenia. Verím, že vďaka novému RTG prístroju dokážeme rýchlejšie a kvalitnejšie vyšetrovať pacientov a súčasne unikátna technológia poskytne personálu väčší komfort pri práci,“ uviedol riaditeľ Nemocnice Malacky Ing. Peter Kalenčík, MSc.     

Prístroj je zabudovaný do stropu, čo umožnilo získať viac priestoru na manipuláciu s pacientmi. Aj keď záchranári dovezú pacientov, je dostatok miesta na ich preloženie. Niektoré snímky je možné urobiť priamo na vozíku. RTG svojou konštrukciou prináša mnoho ďalších výhod pri manipulácii s pacientom, ako je napríklad výškovo nastaviteľný stôl, čo ocenia hlavne starší ľudia a deti. Pacienti aj personál sú ušetrení od väčšej fyzickej námahy pri polohovaní na jednotlivé projekcie.

„Najväčšou výhodou je plnoautomatický režim nastavenia jednotlivých pozícií snímkovania. Po jednoduchej voľbe parametra vyšetrenia, ako je napríklad snímka pľúc, sa prístroj pripraví do pozície automaticky. Ďalším výrazným benefitom sú dva detektory obrazu, z toho jeden mobilný, čo výrazne zrýchľuje prácu. Imobilných pacientov tak nemusíme vždy prekladať na vyšetrovací stôl,“ vysvetlil vedúci rádiologický technik v Nemocnici Malacky Mgr. Peter Gyurkovics.

Väčší rozmer detektora umožňuje len jediným zobrazením vyhotoviť snímku vysokých ľudí pri snímkovaní chrbtice. Veľmi dôležitým faktorom je aj to, že kvalitné detektory obrazu zaručujú vyššiu kvalitu RTG snímky pri nižšej dávke žiarenia pre jednotlivé RTG vyšetrenia. Tak sa znižuje celková dávkaionizačného žiarenia, ktoré dostane pacient a zvyšuje sa bezpečnosť pacienta.

RTG rozširuje spektrum poskytovaných vyšetrení. Novinkou je vytváranie dlhých snímok dolných končatín a chrbtice. „V praxi to znamená, že dokážeme naraz zobraziť celú končatinu a takisto celú chrbticu. To sa využíva najmä v ortopédii pri skoliózach detí i dospelých, ale tiež napr. pred výmenou kolenného či bedrového kĺbu. Dosiaľ sme robili len jednotlivé snímky,“ spresnil P. Gyurkovics. RTG sa používa najčastejšie pri snímkovaní kostí skeletu, brušnej dutiny a pľúc.   

Denne v Nemocnici Malacky potrebuje röntgen približne 100 pacientov a v priemere na rádiológii spravia až 200 snímok. Prístroj je v prevádzke nepretržite 24 hodín 7 dní v týždni. Inštalácia prístroja trvala tri dni, celková rekonštrukcia priestorov mesiac a pol.

 

Kontakt: Mgr. Zuzana Čižmáriková, PhD., manažérka marketingu a komunikácie, mobil: 0915 882 166.   

TLAČOVÁ SPRÁVA
Malacky 2. marca 2021

 PRED REKONŠTRUKCIOU

 

PO REKONŠTRUKCII

 

Galéria

Vážení návštevníci,
od pondelka 5.10. bude otvorený len jeden vstup do nemocnice a to cez triediaci stan, kde budeme každému návštevníkovi merať teplotu. Ostatné vchody do budovy budú zatvorené s výnimkou pohotovosti. Tento vchod bude slúžiť výlučne len pre urgentné prípady.

Ďakujeme za pochopenie.
Tím nemocnice Malacky.

Zatvoriť