Trápi vás artróza?

Trápi vás artróza?

Odhaduje sa, že na Slovensku je viac ako 50% osôb nad 65 rokov postihnutých artrózou. Najčastejšie choroba útočí na veľké kĺby, krížovú oblasť a na niektoré malé kĺby rúk. Jej prejavy sú veľmi nepríjemné a bolesť v kĺboch, ich tŕpnutie či stuhnutosť, znižujú kvalitu života.  V Nemocnici Malacky sa od roku 2015 úspešne realizuje terapia kmeňovými bunkami, ktorá sa používa nielen na liečbu artrózy kolenných, bedrových a zápästných kĺbov, ale aj na rýchlejšie zahojenie rán.

Prečo kmeňové bunky?

Kmeňové bunky sú súčasťou vlastného organizmu, majú liečebné, regeneračné a hojivé schopnosti. Ich genialita spočíva v tom, že dokážu samé obnoviť a nahradiť poškodené bunky a spustiť tak proces regenerácie. Výhoda terapie kmeňovými bunkami je tá, že lieči príčinu bolesti, teda opotrebovanie chrupavky. ,,Za viac ako 4 roky sme aplikovali kmeňové bunky  viac ako 400 pacientom do vyše 600 kĺbov,“ rekapituluje MUDr. Milan Hric, vedúci lekár komplexu operačných sál v Nemocnici Malacky. Podľa dotazníkov a kontrolných vyšetrení bolo s účinkami liečby spokojných 80 % pacientov.

Komu liečba prospeje?

 „Liečba mezenchýmovými kmeňovými bunkami, ktoré sa získavajú z liposukcie, je prioritne určená na liečbu začínajúcich fáz artrózy, keď je poškodenie chrupavky v počiatočných štádiách,“ vysvetľuje MUDr. Milan Hric. Je vhodná aj pri poúrazových stavoch, najmä v produktívnom veku, kedy je účinok liečby veľmi dobrý. „Aplikácia kmeňových buniek v počiatočných štádiách poškodenia chrupavky je vhodná preto, že jej účinok je práve v tomto období veľmi dobrý a môžeme zabrániť prechodu artrózy do vyššieho štádia v neskoršom veku, ktoré potom môže rýchlo progredovať do štádia, kedy je nutná náhrada kĺbu,“  hovorí odborník.

 

Ako prebieha terapia kmeňovými bunkami?

Liečebný zákrok sa realizuje v lokálnom znecitlivení. Z tela pacienta sa odoberie dostatočné množstvo tukového tkaniva, z ktorého sa špeciálnou metódou v sterilných podmienkach izolujú kmeňové bunky. Tie sa následne aplikujú do postihnutého miesta kĺbu tak, aby pôsobili priamo v mieste poškodenia. Výrazné zlepšenie zdravotného stavu pociťujú pacienti už po dvoch týždňoch po aplikácii kmeňových buniek. Dĺžka rekonvalescencie je individuálna a ošetrujúci lekár pacienta pravidelne monitoruje. „Výhoda liečby artrózy kmeňovými bunkami spočíva v tom, že ju radíme medzi miniinvazívne zákroky. Má malé riziko komplikácií, doba liečby a rekonvalescencie je krátka, takže návrat do produktívneho života je rýchly,“ hovorí  na záver MUDr. Milan Hric.

Na bezplatnú konzultáciu v Nemocnici Malacky sa môžete objednať na čísle 0800 30 00 30 alebo cez web www.liecbabunkami.sk

 

 

 

Galéria

Vážení návštevníci,
od pondelka 5.10. bude otvorený len jeden vstup do nemocnice a to cez triediaci stan, kde budeme každému návštevníkovi merať teplotu. Ostatné vchody do budovy budú zatvorené s výnimkou pohotovosti. Tento vchod bude slúžiť výlučne len pre urgentné prípady.

Ďakujeme za pochopenie.
Tím nemocnice Malacky.

Zatvoriť